20.02.2021 |
![]() Ülkemizin önemli uçucu yağ ve baharat bitkilerinden biri de dış ticaretimizde çok önemli bir yere sahip olan defne bitkisidir. Defne ve defne mamulleri; gıda, ilaç, kozmetik, kimya sanayisi gibi çok sayıda alanda kullanıma konu edildiğinden iç ve diş ticareti her geçen yıl artmaktadır. Artan talebin karşılanması açısından en avantajlı ve potansiyeli yüksek ülke Türkiye’dir. Türkiye, dünyadaki kuru defne yaprağının en önemli üreticisi ve satıcısıdır.Bu çerçevede defnenin tabii yayılış alanlarından yapılan yaprak ve tohum faydalanmalarının sürdürülebilir nitelikte olmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, üretimde yaşanan değer kayıplarının azaltılmasını ve orman köylüsünün gelirlerinin artırılmasını sağlamak maksadıyla Orman Genel Müdürlüğü olarak 2016 yılında kaynak yöneticilerinin, toplayıcılarının ve paydaşların eğitimi, iç tüketim imkânlarının geliştirilmesi maksadı ile 13 Orman Bölge Müdürlüğümüzde (Adana, Amasya, Antalya, Balıkesir, Bursa, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Mersin, Muğla, Sakarya, Zonguldak) Defne Eylem Planı (2016-2020) uygulamaya koyduk. Eylem Planı kapsamında 12.500 dekar alanda defne rehabilitasyonu faaliyeti programlanmış olup 16.000 dekar alanda rehabilitasyon faaliyeti gerçekleştirilmiş ve bu alanlar ülke ekonomisine kazandırılmıştır.
Günümüze kadar yapılan envanter planlamaları çalışmalarına göre ormanlık alanlarımızda 180 bin hektar alanda yıllık 90 bin ton faydalanılabilir defne bulunmakta olup, envanter ve faydalanma planları çalışmaları devam etmektedir.
2020 yılında ormanlık alanlarımızdan 44 bin 350 ton defne faydalanması gerçekleştirilmiştir. Bu defne faydalanması sürecinde orman köylülerine 2020 yılında 150 milyon lira ekonomik katkı sağlanmıştır. Defne ve defne mamullerinin ülke ekonomisine katkısı 1 milyar 850 milyon TL civarındadır.
Orman Genel Müdürlüğü olarak 2021 yılında da defne tohum ve yaprak faydalanmasını sürdürerek hem orman köylümüze hem ülke ekonomimize katkısını devam ettireceğiz. |
Gönderen: haberler 1593 defa okundu |
![]() |
Gitti Gidiyor Satış Mağazamız | |
![]() |
n11 Satış Mağazamız | |
![]() |
Merak Edilenler | |
![]() |
Eticaret Sitemiz | |
![]() |
Fare | |
![]() |
Fare İlaçlama Fiyatları | |
![]() |
Fare İlaçlama Nasıl Yapılır | |
![]() |
Farelere Kesin Çözüm | |
![]() |
Foto Galeri | |
![]() |
İletişim | |
Ürün / Hizmet | ||
|
Son Haberler | |
![]() |
Eskişehir’de 8 Mart İçin Fidanlar Kadınlardan |
![]() |
BAKSAN’DA ATIK TEMİZLEME ÇALIŞMASI |
![]() |
FİDANLAR KADINLAR İÇİN TOPRAKLA BULUŞTU |
![]() |
TOKİ ile daha yeşil Türkiye |
![]() |
OGM’den 10 yılda 1.027 kadına 7,2 milyon TL destek |
![]() |
BEBKA ELİYLE 3 BİN TON ATIK ÜRÜNE DÖNÜŞTÜ |
![]() |
“Dünyayı kurtarmak için 20 yılımız var” |
![]() |
Bakan Selçuk: “81 ilde Mercan Ormanlarını Fidanla Buluşturacağız” |
![]() |
Üretim Artıkları Enerjiye Dönüşüyor |
![]() |
TURİZM SEZONU ÖNCESİ GÜZEL HABER; MAVİ BAYRAKLI PLAJLAR ARTTI |