Eskişehir Fare İlaçlama
Fare İlaçlama
İstiklal Mahallesi Reşadiye Esnafı Sokak No:18/A Odunpazarı Eskişehir
bilgi@fareilaclama.com
0549 548 26 84 - 0549 547 26 87

Eskişehir’de kuduza karşı yaban hayvanlarının ağızdan aşılama çalışmaları devam ediyor

24.09.2024 

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri Tarım ve Orman Bakanlığınca yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım Çalışmaları kapsamında faaliyetlerine devam etmektedir.

İlimiz sınırlarını da kapsayan 25.000 km² lik alanda 24 Eylül 2024 - 24 Ekim 2024 tarihlerinde havadan aşılı yem atımı ile aşılama çalışması gerçekleştirilecektir. Bu kampanya ile özellikle tilkilerin bu yemleri yiyerek aşılanması, kuduz hastalığının hayvanlar arasında yayılımının önlenmesi, bu sayede de hastalığın insanlara bulaşma riskinin azaltılması hedeflenmektedir.

Bu amaçla havadan atılacak aşının çevresinde bulunan köfte şeklinde yemler, balık ve hayvan yemi ile parafin ve yağdan yapılmış, tilkiler için çok cazip bir karışımdır. Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde, köftenin ortasında yer almaktadır. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Tilki köfteyi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı ağız boşluğuna yayılacak, buradan tüm vücuda yayılması neticesinde hastalığa karşı bağışıklık oluşacaktır.

İnsanlar Yaşam Alanlarında Bulunan Aşılara Ne Yapmalıdır?

Bütünlüğü bozulmamış bir aşı yemi ise diğer kişilerin göremeyeceği bir yere doğru ayakla itilmesi gerekir. Aşı yeminin yani köftenin kendisi insan sağlığına zararlı değildir, fakat insan kokusunun sinmesi aşı yeminin tilkiler için çekiciliğini azaltacağından yemlere dokunmamak en iyisidir. Açılmış yırtılmış bir aşı kapsülü bulunduğunda aşı kapsülüne dokunulmamalıdır. Aşı güvenlikle ilgili çok sayıda testten geçmiş olmakla birlikte canlı viral bir aşıdır. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.

Kedi ve Köpekler bu yemleri yemeleri durumunda aşı bu hayvanlar açısından güvenlidir. Ancak, aşılar tilkiler için geliştirildiği için aşı yeminin içindeki doz bir kediyi ya da köpeği kuduza karşı aşılamak için yeterli değildir.   

Aşı ile temastan dolayı kuduz hastalığına yakalanıp yakalanılmayacağı konusunda; eğer aşı göz ya da derideki taze yara ile temas ederse ve bu kişi aşı yaptırmazsa bu durumda hastalığa yakalanma riski oluşabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflığı gibi durumlarda bu teorik olarak mümkündür. Bununla beraber Avrupa'da 150 milyondan fazla yem atılmasına rağmen böyle bir vaka rapor edilmemiştir.

Bu aşılama kampanyasının daha etkili bir şekilde uygulanabilmesi, kuduz hastalığının yayılmasının engellenmesi ve insanlara bulaşma riskinin azaltılmasında halkımızın sağlayacağı en büyük katkı, edindikleri bilgileri çevreleri ile paylaşmaları, çocuklarını bu konuda bilgilendirmeleri ve varsa köpeklerini aşılamayı takiben 1 hafta süreyle başıboş bırakmamalarıdır.

Hayatımızı tehdit eden kuduz hastalığından kurtulmak için tüm halkımızın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek, aşılı yemlerle temastan kaçınacağını, bu konuda çevresini bilgilendireceğini umut ediyor ve bu hastalıktan kurtulmak için görevin hepimize düştüğünü tekrar hatırlatıyoruz.

Gönderen: journal
993 defa okundu 
 


Ekoloji
OEDAŞ Can Dostlar için STK ve yerel yönetimlerle iş birliği yapıyor
Eskişehir’de kuduza karşı yaban hayvanlarının ağızdan aşılama çalışmaları devam ediyor
Espark BREEAM’de En Üst Dereceye Ulaştı!