Eskişehir Fare İlaçlama
Fare İlaçlama
İstiklal Mahallesi Reşadiye Esnafı Sokak No:18/A Odunpazarı Eskişehir
bilgi@fareilaclama.com
0549 548 26 84 - 0549 547 26 87

OGM Müdürü Karacabey Uyardı: "Bayram Yolculuğunda Cam Ve Plastik Atıkları Yola Atmayın"

26.05.2026 

OGM’den Bayram Alarmı: "Bayram Sevinci Yeşil Vatanı Yakmasın!"

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), yaklaşan Kurban Bayramı tatili öncesinde orman yangınlarına karşı ülke genelinde teyakkuza geçti. Tatil süresince piknik alanları, mesire yerleri ve doğa gezilerinde yaşanacak yoğunluğu göz önünde bulunduran genel müdürlük, vatandaşları yangınlara karşı sıfır toleransla hareket etmeye çağırdı. Bayram boyunca ekipler sahada 7/24 nöbette olurken, bazı bölgelerde ses sistemli ve termal kameralı drone’lar havadan piknikçileri denetleyip anonslar yapacak.

Ormanda Teknoloji Mesaisi: Adana'da Hoparlörlü Drone'lar Piknikçileri Havadan Uyaracak!

Yağışlar Yanıltmasın: Cam ve Plastik Atıklar Gizli Tehdit

Kurban Bayramı süresince hava durumuna ve yangın risk faktörlerine dair yazılı bir açıklama yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, çok kritik uyarılarda bulundu. Bayram boyunca bazı bölgelerde etkili olması beklenen yağışların anlık olarak yangın riskini düşürebileceğini, ancak bunun bir rehavet yaratmaması gerektiğini belirten Karacabey, şu hususlara dikkat çekti:

  • Sıcak Havayla Birleşen Çöp Riski: Doğaya sorumsuzca bırakılan cam, plastik ve yanıcı atıklar, yağışların ardından bastıran yaz sıcakları ve rüzgarla birlikte adeta birer mercek görevi görerek orman yangınlarını tetikliyor.

  • Egzoz ve Yol Kenarı Tehlikesi: Bayram trafiğinin kilitlendiği şehirler arası otoyol güzergahlarında, sürücü ve yolcuların pencerelerden gelişi güzel fırlattığı sigara izmaritleri ile şişeler, yol kenarındaki kuru otları saniyeler içinde tutuşturabiliyor. Karacabey, yolculuk esnasında çevre temizliğine azami hassasiyet gösterilmesini istedi.

Havadan ve Karadan Kuşatma: Drone’larla Anonslu Denetim

Orman Genel Müdürlüğü, bu bayramda yangınları önlemek adına askeri ve teknolojik savunma yöntemlerini devreye alıyor. Gözetleme kuleleri, ilk müdahale araçları, arazözler ve hava unsurları yüksek riskli bölgelerde motor çalıştırmış halde hazır bekletilirken, sahada inovatif bir adım atıldı.

Adana’da "Uçan Hoparlörler" Devrede

Teknolojik denetimlerin ilk ayağı Adana Orman Bölge Müdürlüğü’nde başladı. Yoğun olarak kullanılan piknik, mangal ve mesire alanları üzerinde uçurulan ses sistemli ve termal kameralı drone’lar, ateş güvenliği kurallarına uymayan vatandaşları havadan tespit ediyor. Drone’lar üzerinden yapılan canlı anonslar ve uyarılar vasıtasıyla piknikçilerin ateşi söndürmeleri, çöplerini toplamaları ve yangın riski taşıyan hareketlerden kaçınmaları noktasında anlık yaptırımlar uygulanıyor.

Şüpheli Bir Duman Gördüğünüzde "112"yi Arayın

OGM, bayramı huzurla tamamlamak ve orman varlığını korumak adına vatandaşlardan şu kurallara kesinlikle uymasını talep etti:

  • Resmi olarak izin verilmeyen ve tescillenmeyen hiçbir ormanlık alanda, ağaç diplerinde kesinlikle ateş, mangal veya semaver yakılmamalıdır.

  • Piknik sonrasında ateşin tamamen söndüğünden ve külün soğuduğundan emin olunmalı, su veya toprakla üzeri kapatılmalıdır.

  • Seyahat esnasında veya doğada en ufak bir duman, şüpheli ateş ya da yangın belirtisi fark edildiği an, vakit kaybetmeden ücretsiz olan 112 Acil Çağrı Merkezi hatlarına konum bilgisiyle ihbarda bulunulmalıdır. Erken müdahale, felaketlerin önüne geçmedeki en büyük kozdur.

Gönderen: haber
297 defa okundu 
 


Ekoloji
OGM Müdürü Karacabey Uyardı: "Bayram Yolculuğunda Cam Ve Plastik Atıkları Yola Atmayın"
Kampüste Mis Kokulu Dayanışma: Orman Bölge Müdürlüğü ESTÜ’de Lavanta Fidanı Dağıttı!
Evdeki Sessiz Zehir: E-Atıkların Sadece %6’sı Toplanabiliyor, Gerisi Toprağa Karışıyor!
Akbaş Çoban Köpeğinin Başkenti Tescillendi: Eskişehir Sempozyumu’nda Gurur Verici Veriler
Eskişehir’de "Orman Benim" Seferberliği

 

 

Haberler / Duyurular

Menü


Ürün / Hizmet 
Fare İlaçlama
 

Anket
Fare İlaçlama Konusunda Destek Almayı Düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır
Kararsızım

Sonuçlar

Son Haberler
OGM Müdürü Karacabey Uyardı: "Bayram Yolculuğunda Cam Ve Plastik Atıkları Yola Atmayın"
Kampüste Mis Kokulu Dayanışma: Orman Bölge Müdürlüğü ESTÜ’de Lavanta Fidanı Dağıttı!
Evdeki Sessiz Zehir: E-Atıkların Sadece %6’sı Toplanabiliyor, Gerisi Toprağa Karışıyor!
Akbaş Çoban Köpeğinin Başkenti Tescillendi: Eskişehir Sempozyumu’nda Gurur Verici Veriler
Eskişehir’de "Orman Benim" Seferberliği
Kocakır’da Orman Yangını Alarmı: Vali Erdinç Yılmaz Başkanlığında Kritik Zirve!
Eskişehir’de Yeşil Seferberlik: "Orman Benim" Etkinliğiyle Yangın Riskine Karşı El Birliği!
Bakan Kurum Yeni Düzenlemeyi Duyurdu: Bİnalarda Yeni Dönem
Yeşil Vatan İçin El Ele: 18 Mayıs’ta 81 İlde Orman Temizliği Yapılacak
Kanatlı Dostlara Güvenli Yuva: OEDAŞ’tan Örnek Çevreci Yatırım